Botticelli, l’adoració i el tortell de reis II (CAT)

La setmana passada ja us vaig contar una mica qui va ser Sandro Botticelli (1445-1510) en aquest post: Va començar a aprendre l’ofici d’orfebre, tot i que poc després va passar a ser aprenent de Filippo Lippi, del 1464 al 67 i, al 1470, va obrir el seu propi taller. No va ser fins al 73 quan Botticelli va passar a ser pintor dels Medici, rodejant-se d’aquesta forma de la cort i dels humanistes florentins.
Una de les obres més reconegudes de la primera època de Botticelli és l’Adoració dels Reis Mags, 1474, un encàrrec del banquer florentí Guasparre de Lama, que havia d’ubicar-se a la seva pròpia capella de Santa Maria Novella. Amb aquest encàrrec de Lama pretenia guanyar-se el reconeixement dels ciutadans i per expiar els seus pecats. La obra és pintura al tremp sobre fusta.
L’Adoració era en aquell moment una temàtica molt popular, però l’elecció de la temàtica va venir pel nom de pila del comitent: Guasparre (Gaspar), com un dels tres Reis Mags. De Lama es troba representat en la obra mirant cap al públic, al costat dret, vestit de blau i amb els cabells canosos. El personatge situat més a la dreta és el propi Botticelli, que és l’altre personatge que dirigeix directament la seva mirada a l’espectador, un gest que demostra tant la supèrbia com la confiança que tenia l’artista en ell mateix.
A més, trobem representats distints membres de la familia Medici: Cosme el Vell, representat com un dels reis, adorant el nen Jesús als seus preus, i els seus fills, Pere I i Joan de Cosme, al centre de la composició, també representats com dos dels reis mags. És interessant que de Lama decidís incloure als Medici a l’obra, ja que no tenia cap relació propera amb la família, però els va voler incloure per representar la seva submissió als Medici, ja que la prosperitat dels seus negocis depenia en gran part de la poderosa familia. A més, la familia Medici cada 6 de gener es passejava per tot Florencia vestits com a reis de l’Orient, per celebrar d’aquesta forma l’Epifania.
Amb aquesta obra Botticelli introdueix algunes novetats compositives sense precedents, que posteriorment adoptaran artistes com Da Vinci o Filippo Lippi: la vista frontal és quelcom novedós. Al centre es troba la Sagrada Família, i a banda i banda, de forma simètrica la resta dels personatges, amb una composició triangular. Fins a les hores, les Adoracions s’havien representat amb la Sagrada Família a un dels extrems i la resta dels personatges en forma de processó (com en la representació de l’Epifania de Giotto).
Pel que fa a les ruïnes on es troba la barraca, són una metàfora del paganisme, en decadència, mentre que el cristianisme veu la llum gràcies al naixement de Crist.
Així dons, basant-me en l’Epifania, us proposo un dels plats més típics d’aquestes dates: El tortell de reis. Tot i que el seu origen poc té a veure amb l’Adoració dels reis, aquest dolç (o una versió molt semblant, amb figues i mel) es consumia durant la festa romana de la Saturnalia, una celebració pagana per tal de celebrar el solstici d’hivern. La recepta que jo utilitzo des de fa dos anys és la del llibre del Forn de Sant Francesc, un llibre fantàstic que inclou receptes típiques mallorquines i de reposteria més general, amb una fotografia exquisita. A casa sempre en feim mitja recepta, que és tal i com us la deixo a continuació, i ens surten dos tortells mitjans.

Tortell de Reis
Ingredientes
- 150 g de puré de patata
- 100 g de mantega
- 125 g de sucre
- 3 ous
- 15 g de llevat fresc
- 100 ml d'anís dolç
- 125 g de suc de taronja natural
- Un raig d'aigua d'azahar
- 500 g de farina de força
Per decorar
- Sucre perlat
- Taronjes confitades
- Un ou per pintar
Elaboración paso a paso
- El primer pas és pelar i bollir la patata i fer-ne puré. D'aquest puré, n'agafem 150g, important mesurar-ho quan està la patata bollida, ja que no pesa el mateix cuita que crua. Deixem que el puré quedi a temperatura ambient.
- Dins un robot de cuina o dins un bol, afegim el puré de patata, la mantega pomada, el sucre, els ous, el llevat, l'anís, el suc de taronja, l'essència d'azahar i ho mesclem fins que quedi uniforme.
- Anem incorporant la farina a poc a poc, fins que quedi completament integrada. La tapem i la deixem reposar uns 45 minuts.
- A continuació, separem la massa per la meitat, per tenir dos tortells, i sobre dues safates amb paper de forn donem forma a la massa, deixant un forat al mig (perquè el forat no es tanqui podem posar un motlle de panades al centre, recobert d'oli, o fer el forat ben gros, perquè al tovar s'anirà fent petit).
- Deixem la massa tovar entre 4 i 6 hores, o fins que el tortell dupliqui la seva mida.
- Abans d'enfornar-lo el pinzellem amb un ou batut perquè quedi britllant, hi posem unes rodanxes de taronja confitada per sobre i sucre perlat (A continuació us deixo la recepta).
- El fiquem al forn, calent a 170º, durant 20-30 minuts. Quan està fred, podem xepar-lo i farcir-lo amb nata o crema de trufa, però també es pot menjar sol.
Sucre perlat i taronja confitada
- Aquests dos ingredients són el toc final del nostre tortell, i es poden comprar fets o es poden preparar a casa. El millor és preparar-ho el dia abans de fer el tortell.
- El sucre és molt fàcil de fer a casa (al supermercat jo només l'he trobat al Carrefour). Necessitem mig tassó de sucre blanc i dues cullerades d'aigua, que mesclarem i deixarem sobre una safata amb paper de forn. Portem la safata al forn a 60º durant uns 45-50 minuts, per llevar-li la humitat al sucre, i ens quedaran uns cristalls de sucre, ideals per decorar el nostre tortell (els podem guardar dins un pot hermètic si no l'utilitzem tot).
- Pel que fa a les taronges, netejem dues taronges i les tallem a rodalles. Les posem dins una olla amb aigua perquè bullin un parell de minuts, i així llevar-lis l'amargor.
- Dins una altra olla, fiquem les taronges bullides, i les tapem amb aigua i 150 g de sucre, i les deixem 30-40 minuts a foc baix. Quan estiguin, les treiem de l'olla i les deixem sobre una reixa que s'eixuguin.
Per saber-ne més:
- Botticelli, la Venus i les petxines a la planxa, Eating Arts.
- El arte en la Italia del Renacimiento, Editorial Könemann.
- Forn de Sant Francesc. Pa i dolços tradicionals, Amazon.
- La Adoración de los Magos de Botticelli: una obra llena de novedades. Virtual Ufizzi Gallery.
- Las vidas de Giorgio Vasari.