Fra Angelico, l’anunciació i els robiols de cabell d’àngel sense saïm (CAT)
Al llarg de la història de l’art trobem incontables anunciacions, tot i que una de les més famoses i la primera que se’m ve al cap és la de Fra Angelico, de Ca. 1425, que es troba al Museu del Prado.
L’anunciació és el moment en el que l’arcàngel Gabriel visita a Maria a Natzaret per anunciar-li que espera el fill de Déu per obra de l’Esperit Sant. L’església catòlica celebra aquest dia el 25 de març, nou mesos abans de Nadal. Aquesta escena bíblica, recollida per primer cop a l’Evangeli segons Sant Lluc, ha estat molt representada al llarg de la història de l’art, des del primer art cristià, passant per l’edat mitjana, el renaixement i el barroc, fins al segle XIX, i sol tenir una iconografia molt concreta que ens permet identificar-la.
«Al sisè mes, l’àngel Gabriel fou enviat per Déu a un poble de la Galilea anomenat Natzaret, a una noia promesa amb un home que es deia Josep, de la casa de David, i la noia es deia Maria. Va entrar doncs a casa d’ella i li digué: “Déu te guard, plena de gràcia, el Senyor és amb tu.” Ella es va torbar… Però l’àngel li digué: “No tinguis por, Maria… tindràs un fill, i li posaràs Jesús.”» – Evangeli segons sant Lluc (capítol 1, 26-38)
Fra Giovanni Angelico de Fiesole, més conegut com Fra Angelico (1395-1455), va ser un pintor i miniaturista italià del primer Renaixement. Va ser molt conegut com pintor, i va treballar pel Papa Nicolau V i per Cosme de Mèdici, entre d’altres. De fet, la seva fama va ser tal que, tal i com explica Vasari a les seves Vides, el Papa va oferir-li el bisbat de Florencia, tot i que ell no va acceptar l’oferiment perquè no es va veure capaç. Al 1982 Joan Pau II el va beatificar oficialment i el va declarar patró dels artistes catòlics.
L’anunciació de Fra Angelico, Ca. 1425-26, és tal vegada l’obra més coneguda de l’artista, i és considerada una de les seves obres mestres. És una pintura al temple sobre fusta, originalment ubicada al convent de Sant Domenico de Fiesole, Itàlia, tot i que en l’actualitat es troba al Museu del Prado. És una obra difícil de definir estilísticament, i que, tot i ser considerada renaixentista, té recursos pictòrics de la tradició baixmedieval, com l’ús del lapislàtzuli. L’obra consta d’una taula principal, en la que trobem l’escena de l’anunciació i una pradela amb cinc escenes de la vida de la Verge.
«En una capilla de la misma iglesia hay, de su mano, una tabla de la Anunciación del Ángel Gabriel a Nuestra Señora, con un perfil tan adorable, delicado y bien hecho, que no parece obra de un hombre sino pintado en el Paraíso. En el paisaje del fondo se ve a Adán y Eva, causa primera de la encarnación del Redentor en la Virgen. En la peana de ese altar también hay algunas escenas bellísimas. » – Descripció de l’Anunciació de Giorgio Vasari a Les Vides.
A la mateixa obra es representen dues escenes distintes de l’antic i del nou testament: a l’esquerra l’Expulsió del Paradís, i a la dreta l’Anunciació. L’Expulsió és el moment en que Adam i Eva foren expulsats del Paradís per un àngel, condemnant així a tota la humanitat pel seu pecat. Per altra banda, l’Anunciació de l’arcàngel Gabriel a la Verge és el moment en el que s’inicia la redempció a través de l’encarnació de Crist.
La iconografia d’aquesta anunciació és peculiar, ja que normalment solen aparèixer lliris i/o aigua, que són símbol de puresa, i sovint aparèix una filactèria per representar el missatge de l’àngel. En aquest cas l’anunciació s’ubica dins una arquitectura porticada, amb la Verge a la dreta, que porta un llibre a la falda. L’àngel apareix, juntament amb un raig de llum que envia Déu. A la part superior esquerre es veu la mà divina que guia l’Esperit Sant, representat per un ocell blanc. Sobre les columnes del pòrtic també hi ha una golondrina, una au missatgera. Sobre la columna central trobem una grisalla que representa a Déu observant l’escena. Pel que fa a l’Expulsió, Adam i Eva van vestits, i l’àngel no porta cap espasa.
La perspectiva és totalment empírica i no està del tot resolta, hi ha certa tradició de perspectiva cavallera. Pel que fa a l’arquitectura, el porticat, podem trobar influència Brunelleschiana (recorda al claustre de l’Hospital dels Innocents, de Brunelleschi, Florència).
En quant als colors, els freds, el verd i el blau, emmarquen l’àngel que porta una vestimenta càlida de color rosat. La Verge, com sempre, vesteix un mantell blau ultramar, que a l’igual que l’arquitectura és de lapislàtzuli, un dels pigments més preuats i cars de l’època. L’obra també té detalls en or.
Així dons, basant-me en l’arcàngel Gabriel de l’anunciació i els seus cabells arrissats i daurats, la recepta d’avui és un dels dolços més típics de Mallorca que es prepara per Setmana Santa: robiols o rubiols. És una pasta dolça en forma de mitja lluna farcida normalment de cabell d’àngel, crema, brossat o xocolata, que són els que més m’agraden. Jo avui els he preparat de cabell d’àngel, per poder relacionar la recepta amb l’anunciació. És una mena de confitura que s’obté de la carabassa, i que fa uns fils o fibres, per les quals rep el nom de “cabell d’àngel”. Nosaltres el compram a Can Pane, una botiga local d’Alcúdia i que, segons ma mare, és el millor del món! A continuació us deixo la videorecepta i la recepta escrita dels robiols sense saim, tal i com els preparam tradicionalment a casa cada Setmana Santa.
Robiols sense saïm
Ingredientes
- 1 mesura (tasseta de cafè) de moscatell (o 50 ml aprox)
- 2 mesures d'oli. Pot ser d'oliva o de girasol, o fins i tot mesclat. (o 90 ml. aprox)
- 1 raig d'anís (10 ml. aprox)
- La farina que es begui (varia segons les mesures dels líquids) (250 g. aprox)
- Sucre glass per decorar al final
Farciment
- Cabell d'àngel (confitura de carabassa), crema, nutella o brossat / mató.
Elaboración paso a paso
- El primer pas és mesclar dins un bol el moscatell, l'oli i l'anís i mesclar-ho bé amb unes varilles. A continuació anem afegint la farina i mesclant. Quan ja sigui una massa, ho mesclem amb les mans sobre una superfície neta.
- A continuació, quan la massa estigui uniforme, feim una porva per veure si la pasta es romp quan l'estirem. Si la pasta es romp hem de posar una mica més de farina.
- Quan estigui llesta, feim bolles per dividir la pasta, i tapem la que no utilitzem perquè no s'assequi.
- Aplamen una de les boles de pasta de forma circular, i al centre col·loquem una cullerada de farciment, en aquest cas cabell d'àngel. Dobleguem la pasta per tancar-la, i tallem el que sobra. Ho podem fer amb un motlle de robiol, un tassó o fins i tot un talla-pastes. Pessiguem la vora perquè no surti el farciment i feim dos foradets amb un escuradents a sobre.
- Anem col·locant tots els robiols sobre una safata de forn amb paper, i quan estigui plena la portem al forn calent a 150º durant 45 minuts.
- Just abans de servir-los hi posam sucre glass per sobre, i voilà!! La recepta més fàcil de robiols sense saïm!