Moholy Nagy, segment de cercle i les galetes de civada (CAT)
László Moholy-Nagy (1895-1946) va ser un artista hongarès, conegut sobretot pel seu treball a la Bauhaus. Va ser pintor i fotògraf, creador dels fotogrames, fotografies fetes sense càmera, dibuixos o pintures fetes amb llum. De fet, Moholy-Nagy es va apropiar de l’autoria d’aquest invent, tot i que poc abans Man Ray ja experimentava amb aquesta tècnica, a la que ell anomenava rayograma. Va ser el marit de Lucia Moholy (1899-1989), una de les pioneres de la fotografia d’arquitectura en un sentit contemporani.
Moholy-Nagy va començar estudiant dret quan va esclatar la Primera Guerra Mundial, i va haver de deixar els seus estudis per allistar-se a l’exèrcit. Va descobrir la pintura durant la guerra, i quan aquesta va acabar va decidir dedicar-se per complet a la seva faceta com artista, deixant de banda els seus estudis de dret. Al 1919, amb la caiguda de l’Imperi austrohongarès, va fugir del seu país per anar-se’n a Berlin, on va conèixer el dada, les avantguardes russes i De Stijl.
Al 23 va vincular-se com a professor a l’Escola Bauhaus de Weimar, on va estar fins a 1928. Va renovar la mirada a través de la càmera, el que s’anomenà la Nova Visió. Pensava que la càmera canviava la psicologia de la visió. Amb Vista des de la torre de la ràdio, 1928, capta una perspectiva inèdita dels edificis, i en aquest moment es comença a popularitzar la fotografia aèria. Cal destacar els seus collages, com Pràctica de tir, de 1927, o Darrere de l’esquena dels deus, de 1928.
Tot i el seu notable treball en el camp de la fotografia, el que més l’apassionava era la pintura, molt influenciada pel constructivisme rus, sobretot per El Lissitzky. Això queda palès sobretot en les formes geomètriques pures, els colors plans o els valors oposats (el blanc i el negre, la línia vertical i l’horitzontal, la corba i la recta). Un exemple clar de tots aquests conceptes és Segments de cercle, una obra de 1921, i que en l’actualitat es troba al Museu Thyssen.
Inspirades en la pintura de Moholy-Nagy, avui us proposo unes galetes de civada, coco i xocolata, sense gluten (opcional, també podem utilitzar farina de blat convencional), i molt, molt fàcils de preparar. La recepta que us proposo avui està basada en una de @mandyhungry, tot i que m’he permès fer-ne unes quantes modificacions. A continuació us deixo la videorecepta i la recepta escrita.
Galetes de civada y coco
Ingredientes
- 120 g farina de civada sense gluten (també pots posar farina de blat)
- 120 g flocs de civada
- 120 g mantega
- 75 g sucre
- 2 cullerades de llet o beguda vegetal
- 60 g coco rallat
- 4 g de llevat químic
- Un pessic de sal
- Xocolata blanca i negra per fondre
Elaboración paso a paso
- El primer pas és fondre la mantega.
- Mentrestant mesclam tots els ingredients secs en un bol: la farina i els flocs de civada, el sucre, la sal, el llevat i el coco.
- A continuació hi afeigm la mantega fosa i mesclem bé. Ha de quedar una textura com d'arena humida.
- Per tal de que la mescla quedi aglutinada, afegim dues o tres cullerades de llet, jo he utilitzat beguda vegetal de coco, però pots uitlitzar la que més t'agradi. La massa quedarà més compacta, i això ens permetrà donar forma a les galetes.
- Seguidament, sobre una safata amb paper de forn, anem fent les nostres galetes. Jo he utilitzat un motlle perquè quedin més iguals, però podem fer-ho diractament amb les mans, fent una boleta i aplanant-la amb els dits. Si la massa s'aferra molt a les mans ens les podem banyar una mica amb aigua.
- Les portem al forn, a 170º durant 10-12 minuts. El temps depèn molt de la mida i la gruixa de les galetes. Han de quedar daurades.
- Quan estan fredes, fonem xocolata blanca i negra, i mullem la meitat de la galeta dins la xocolata. Sobre la xocolata blanca jo hi vaig afegir més coco rallat, però és totalment opcional. I voilà! Sens dubte la millor recepta de galetes de civada sense gluten!!