Petrus van Schendel i les galetes de gingebre (CAT)

Petrus van Schendel i les galetes de gingebre (CAT)

Petrus van Schendel (1806-1870) va ser un pintor de gènere flamenc d’estil romàntic, especialitzat sobretot amb escenes nocturnes, amb la presència de llums i espelmes. Aquest fet va donar-li el sobrenom de Monsieur Chandelle, és a dir, Senyor Espelma, ja que se’l considera un dels majors mestres de la captació atmosfèrica i de la llum artificial. 

Son pare, seguint el consell d’un amic de la família, va enviar a Petrus a estudiar a la Reial Acadèmia de Belles Arts d’Antwerp, i va començar a treballar com a pintor de retrats. Això el va portar a viure a distints llocs: Breda, Amsterdam Rotterdam i Brussel·les, on es va acabar instal·lant de forma permanent.

Les seves obres són característiques per ser escenes on les espelmes il·luminen tot l’espai, quelcom molt difícil de captar en pintura. Un exemple d’aquestes obres és la Venedora de galetes de gingebre a la llum de les espelmes (Gingerbread Seller by Candlelight), de 1838, escena il·luminada exclusivament per dues espelmes i la claror de la lluna, que es reflexa en els núvols.

Venedora de galetes de gingebre a la llum de les espelmes, Petrus van Schendel, 1838.

Es creu que aquesta és una escena històrica que representa un mercat de Rotterdam al segle XVII, on l’artista va viure entre 1832 i 1838. Al primer pla hi trobem una parella molt ben vestida, amb robes setinades i de vellut, mentre una venedora i un nen jove mesuren la mercaderia que venen: galetes de gingebre amb formes de casa i d’homenets, que s’amunteguen sobre la taula i la balança. Aquestes galetes estan decorades amb paper d’alumini o pa d’or, tradicionals del segle XVI i XVII, que brilla al llum de les espelmes. 

Tot i que sovint aquests dolços s’associen al Nadal, es trobaven a la venda als mercats i fires durant tot l’any. Ja des de l’antiga Grècia es coneixen receptes de galetes amb gingebre, per les seves múltiples propietats. Durant l’edat mitjana a Europa s’elaboraven unes galetes dures amb gingebre, i s’atribueix a la reina Isabel I la idea de començar a decorar-les amb glacejat. 

D’aquesta forma, la recepta d’avui són unes galetes de gingebre, que són un regal ideal per oferir de cara a les festes, així com utilitzar-les per decorar l’arbre de Nadal (fent un foradet a la galeta per passar-hi un cordell). A continuació us deixo la videorecepta i la recepta escrita. 

Galetes de gingebre

Galetes de gingebre i canyella molt nadalenques, ideals per acompanyar una xocolata desfeta o un cafè.
Tiempo de preparación 45 minutos
Tiempo de cocción 8 minutos
Tiempo total 53 minutos
Plato Snack

Ingredientes
  

  • 150 g de farina
  • 50 g de farina d'ametlles
  • 50 g de sucre
  • 75 g mantega a temperatura ambient
  • 1 ou
  • 1 culleradeta de llevat químic
  • 1 cullerada de canyella
  • 1 culleradeta de gingebre en pols
  • 1 pessic de sal

Elaboración paso a paso
 

  • El primer pas és mesclar la farina, el sucre, l'ametlla, el llevat i les espècies en un recipient.
  • A continuació afegim la mantega amb textura pomada i l'ou, i ho integrem fins que quedi una massa uniforme.
  • Deixem reposar la massa dins paper film una hora a la gelera o bé 15 minuts al congelador.
  • A continuació l'estirem i amb uns motlles o amb un tassó anem donant forma a les galetes. Si la massa s'encalenteix i és difícil treballar-la podem tornar a ficar-la al congelador uns minuts.
  • Col·loquem les galetes sobre una safata amb paper i la portem al forn, a 170º uns 8-10 minuts (dependrà una mica de les dimensions de les galetes).

Per saber-ne més:



Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Recipe Rating