El Bacus de Caravaggio i el Glühwein – Nadal 2021 (Cat)

El Bacus de Caravaggio i el Glühwein – Nadal 2021 (Cat)

Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) va ser un pintor llombard del segle XVI. Ell, juntament amb Annibale Carracci, foren figures decisives en el desenvolupament del barroc. 

Caravaggio ha passat a la història com un dels pintors més extraordinaris de la història de l’art, però també com un personatge provocador i controvertit, i no només per les seves pintures i els models que utilitzava, també per les seves baralles i, fins i tot, per arribar a matar a un home en una d’aquestes. 

Bacus, conegut també com Bacus adolescent, és una de les primeres obres de Caravaggio, que data de Ca. 1596, i es troba actualment a la Galeria dels Ufizzi, a Florència. Aquesta obra va ser un encàrrec del cardenal Francesco Maria del Monte per regalar a Ferran I de Medici, per cel·lebrar les  noces del seu fill Cosme II.

Un jove Bacus, vestit amb una toga blanca i una corona de parra, ofereix a l’espectador una copa de vi, que subjecta delicadament entre els dits. El vi acaba de ser abocat, ja que hi ha representades unes petites vibracions, i el vi que hi ha dins la gerra sobre la taula ha format bimbolles. Les galtes del jove Bacus estan rosades, per l’alcohol, i ens mira quasi de forma seductora. És interessant observar el bodegó del primer pla, amb algunes pomes copejades i amb forats per cucs. Es creu que aquestes fruites, algunes en estat de putrefacció, són una al·legoria del “tempus fugit”. 

Observant la obra amb deteniment, ens n’adoman que el Bacus de Caravaggio porta les ungles brutes, cosa impensable en una deïtat. I és que no ens trobem davant d’un déu, sinó d’algú disfressat de déu. I això és quelcom propi de Caravaggio, que de fet va ser molt criticat a l’època, perquè l’artista utilitzava models del carrer: prostitutes feien de la Verge, o rodamóns de sants. 

En aquesta obra el tractament de la llum encara no ha evolucionat al tenebrisme, propi de l’artista, tot i que és interessant veure com la representa, a través dels reflexos d’aquesta sobre la fruita, o sobre la copa i la gerra de cristall. O com la pell blanquinosa de Bacus sembla estar il·luminada en contraposició amb el fons i la taula. 

Basant-me en aquesta obra de Caravaggio, la recepta d’aquesta setmana és la primera recepta d’aquest Nadal 2021: Glühwein, o vi calent especiat. És una recepta típica d’Alemanya, i de països nòrdics de parla germana, que es sol prendre molt calent al carrer i als mercadets de Nadal. És molt fàcil de preparar, i de fet podem modificar-la una mica al nostre gust, afegint o llevant alguna espècia, o la quantitat de sucre. A continuació us deixo la videorecepta i la recepta escrita!

Glühwein

Eating Arts
Una recepta nadalenca típica de països de parla germànica: el glühwein, o vi calent especiat.
Tiempo de preparación 30 minutos
Tiempo total 30 minutos
Plato Drinks
Cocina German
Raciones 3.4 persones

Ingredientes
  

  • 500 ml vi negre de qualitat
  • 50 g de sucre morè
  • 1 llimona
  • 1 taronja
  • 1 fulla de llorer
  • 1 branqueta de canyella
  • 1 anís estrellat
  • 1/4 culleradeta de nou moscada
  • 3-4 claus
  • 3-4 llavors de cardamom

Elaboración paso a paso
 

  • El primer pas és posar al foc totes les espècies, el sucre i la pell de taronja i llimona, perquè comencin a treure els seus aromes.
  • Quan el sucre es comenci a fondre afegim un poc de vi, fins tapar el sucre, perquè es fongui del tot.
  • A continuació afegim la resta de vi i alguns tall de la taronja (no massa, perquè la pell blanca amargueja), i deixem que bulli uns 20 min, o fins que hagi reduït un poc.
  • S'ha de servir ben calent, i voilà!!


Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Recipe Rating