Menú Andy Warhol (II): Pastís Banoffee (CAT)

Menú Andy Warhol (II): Pastís Banoffee (CAT)

En el futur tothom serà famós durant quinze minuts. Tothom hauria de tenir dret a quinze minuts de glòria” – Andy Warhol. 

El segon plat del menú inspirat en Andy Warhol és un pastís de plàtan, també conegut com banoffee, fent referència a la portada del vinil de The Velvet Underground & Nico, publicat al 1967. Warhol, a més de dissenyar-ne la portada, també va ser-ne el productor.

The Velvet Underground & Nico, 1967.

I és que Andy Warhol va crear un espai multidisciplinari on confluïren tots els artistes i celebritats del moment: la Factory (fàbrica). Estudi, discoteca, espai cultural i punt de reunió, tot orquestrat per l’excèntric artista on, efectivament, tothom tenia els seus quinze minuts de glòria. 

A la Factory, Warhol i el seu equip executaven centenars de projectes, d’aquí el nom de fàbrica, relacionant-ho amb la producció capitalista en cadena, que també era com treballava l’artista. Allà, a més de les seves obres, es produïen pel·lícules, música i les festes més excèntriques de tota la ciutat, amb drogues i orgies incloses, convertint d’aquesta forma la Factory en el referent contracultural (underground) més rellevant dels anys 60 a Nova York. 

The Velvet Underground, Nico i Andy Warhol.

Quan Warhol es va convertir en mànager de The Velvet Underground, va decidir que Nico, una de les seves estrelles de la Factory, entrés a formar part del grup. Això no va agradar als integrants de Velvet, que van haver de retocar les seves cançons per adaptar-les a Nico.

La portada original de The Velvet Underground + Nico era un plàtan groc en forma de ferratina, que quan es desferrava donava pas a un plàtan pelat rosa, amb unes clares connotacions sexuals. A sota, la firma de l’artista, que va servir a la discogràfica com a garant de ventes. De fet, la discogràfica MGM no estava gens segura de que la música experimental de The Velvet Underground fos un èxit de ventes, però sí la portada de Warhol, qui ja en aquell moment era un reconegut artista. 

El banoffee és un pastis anglès amb base de galeta de mantega, farcit plàtan i toffee (d’on prové el nom), i una generosa capa de nata muntada a sobre. Tot i que s’ha de deixar reposar unes hores a la gelera, és una elaboració fàcil que no necessita cocció. 

Banoffee

Eating Arts
El banoffee és un pastis anglès amb base de galeta de mantega, farcit plàtan i toffee (d’on prové el nom), i una generosa capa de nata muntada a sobre.
Tiempo de preparación 20 minutos
Tiempo total 2 horas 20 minutos

Ingredientes
  

 • 20 galetes digestive de xocolata (depèn una mica del motlle)
 • 70 g de mantega
 • 2 plàtans 
 • Toffee o dulce de leche

  (jo he utilitzat el de la marca Chimbote, de Mercadona, però també és pot fer casolà)
 • 1/2 l

  de nata per muntar 

 • 50 g de sucre glass
 • Xocolata negra

  (per decorar. També es pot cobrir de cacao en pols)

Elaboración paso a paso
 

 • Primerament piquem les galetes i les mesclem amb la mantega fosa, per fer la base del pastís. Ha de quedar ben compacta, i la deixem reposar mínim una hora dins la gelera.
 •  A continuació afegim una capa de toffee sobre la galeta, i a sobre el plàtan laminat. 
 • Muntem la nata i a continuació hi afegim el sucre glass, que escamparem a sobre del pastís.  
 • S'ha de deixar refredar unes hores abans de consumir-la. Per decorar, es poden afegir virutes de xocolata o bé cacao en pols. 


Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Recipe Rating