Tradicions Nadalenques: la mancerina i la xocolata desfeta (CAT)

Tradicions Nadalenques: la mancerina i la xocolata desfeta (CAT)

Se’ns dubte un dels productes més consumits durant les festes de Nadal és la xocolata, que podem trobar en distints formats: torrons, bombons o xocolata desfeta, que es combinable amb milers de quemullars, com ara xurros, ensaïmades, coques de patata, o quarto, i tortells de reis.  

Bodegón con servicio de chocolate y bollos, 1770, Luis Egidio Melendez

La xocolata originàriament era una beguda provinent d’Amèrica Llatina, en concret de Mèxic, i com a tal no va arribar a Europa fins que els espanyols, encapçalats per Hernan Cortés, la portar cap al vell continent.  

La xocolata com a beguda, que s’endolcia amb canya de sucre, va agradar molt tant a l’església com a la monarquia i noblesa espanyola, que van convertir el seu consum en tot un esdeveniment, sobretot a la cort, des d’on es va extendre a la resta de corts europees. 

L’hora de la xocolata, ca. 1760-1770, M. Tramulles

Fou el marquès de Mancera, Pedro Álvarez de Toledo y Leiva (1585-1654), virrei del Perú, qui va inventar unes petites safates amb coll rodó, semblants a les oueres, que permetien servir la xocolata sense que aquesta vessés sobre els vestits de les senyores. Aquest petit utensili, que van ser anomenat mancerina gràcies al seu inventor, servia per col·locar a dins la xicra, una petita tassa sense ances que contenia la xocolata desfeta. Així dons, les mancerines es van utilitzar des del segle XVIII fins mitjans de segle XX, i fou el taller de ceràmica d’Alcora un dels principals fabricants. 

Natura morta amb dona afegint xocolata a una mancerina, Felix Lorente, s.XVIII

Tot i que en l’actualitat sembla un utensili un tant estrany, va ser bastant utilitzat en el seu moment, tant és així que en alguns dels cartrons de Francisco de Goya, del segle XVIII, podem veure venedors amb recipients per a preparar xocolata com les mancerinas i pocillos. 

El fet de que en l’actualitat mengem xocolata en dates assenyalades i moments especials està molt relacionat amb el fet de que consumís a les festes de la cort, ja que era tot un esdeveniment que pocs es podien permetre.

Natura morta amb mancerina, s.XVII

La meva recepta de xocolata fosa és una mica peculiar, al afegir-hi canyella, anís i nou moscada, que li aporta un toc únic. A sobre, una deliciosa capa de nata. A més d’aquestes espècies podeu afegir-hi els ingredients que més us agradin: pebre bo o clau, taronja rallada o vainilla. Ideal per acompanyar el tortell de reis!

Xocolta desfeta amb espècies

Eating Arts
Una xocolata desfeta amb espècies, que li donen un toc exòtic per acompanyar qualsevol quemullar aquestes festes. 
Tiempo total 30 minutos
Raciones 6

Ingredientes
  

Xocolata desfeta

 • 200 g de xocolata negra per desfer
 • 750 g de llet vegegal (o de vaca)
 • 20 g de sucre (opcional, nosaltres no hi afegim sucre)
 • 1 branca de canyella
 • 1 cullaradeta de canyella en pols
 • 3-4 estrelles d’anís
 • 1 pessic de nou moscada

Nata muntada

 • 1 brick de nata per muntar (+35% de MG)
 • Sucre en pols (al gust)

Elaboración paso a paso
 

 • Primerament afegim la llet dins una olla, amb el sucre i les espècies.
 • Tallem la xocolata a trossos, o bé el piquem amb un processador d’aliments per tal de que es faci més ràpid. 
 • Quan la llet prengui el bull hi afeigm la xocolata, baixant el foc per evitar que bulli de nou.
 • No deixem de remoure fins que la xocolata quedi desfeta, sense que la mescla bulli completament per no cremar la xocolata. Es pot cuinar més estona si volem que quedi més espessa, o afegir-hi maicena, però personalment m’agrada més clara. 
 • Per pujar la nata neceisstem que aquesta estigui ben freda. La fiquem dins un bol i amb unes varilles elèctriques comencem a muntar. Quan estigui mig muntada hi afegim el sucre en pols, si ho desitgem, i acabem de muntar fins que quedi dura. 
 • Afegim unes cullarades de nata sobre la xocolata i voilà!


Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Recipe Rating