Vermeer, la lletera i la llet preparada (CAT)

Johannes Vermeer (1632 – 1675) va ser un pintor holandès del segle XVII, i un dels referents del barroc holandès, juntament amb Rembrandt. Son pare va ser teixidor, però tambè es va dedicar a ser marxant d’art, ofici que va heretar Johannes quan el seu pare va morir. Al 1653 es va unir al gremi local d’artistes, que va arribar a dirigir.
Avui en dia Vermeer és conegut sobretot per les seves pintures de gènere, que són escenes de la vida quotidiana de l’època. Destaquen sobretot els seus interiors íntims i meticulosos, que semblen quasi escenes congelades. Tot i això, després de la seva mort la figura de Vermeer va ser oblidada, i la seva obra es va atribuir a altres artistes. No va ser fins a 1870 quan es va redescubrir i es van trobar 35 pintures seves.
Sens dubte, un dels seus interiors més famosos és La lletera, de Ca. 1660. Una obra extraòrdinaria, de petites dimensions (45 x 41 cm). Record visitar el Rijksmuseum, a Amsterdam, i quasi passar de llarg, perquè és un oli molt petit, i al davant hi havia un grup de persones que feien passar l’obra Veermer completament desapercebuda. Va ser com trobar un petit tresor.
Els pigments són intensos: el groc, el vermell intens de la falda o el blau reial, un pigment extremadament car a l’època. La seva pinzellada és densa i carregada, i els colors són tan vius que sembla que el llenç irradiï llum pròpia. De fet, la forma en la que Vermeer representa la llum entrant per la finestra és quelcom màgic. Les obres de l’holandès destaquen per aquest domini de la llum extraordinari, i fins i tot se’l va acusar d’utilitzar una càmera obscura.
Pel que fa a la temàtica, Vermeer sovint representava en les seves obres persones com ara criades o dones treballant, per tal d’ennoblir aquests treballs. Escenes senzilles, amb personatges absorts en els seus pensaments, que atrogen a les seves obres un misticisme únic.
Per altra banda, si observem les obres de Vermeer amb un filtre d’historiador, ens n’adonarem de tota la informació que ens aporten les seves obres: el mobiliari, els tapisos, les rajoles, la vestimenta o el menjar. Són una font visual directa extremadament rica pels seus detalls. Si observem de prop La lletera ens n’adonarem de les costures de la roba, dels utensilis de la cuina, de la textura del pa o de les cenefes del rodapeu.
Així doncs, basant-me en aquesta meravellosa obra de Vermeer, la recepta d’aquesta setmana és llet preparada, una beguda d’estiu a base de llet, llimona, sucre i canyella. A més, jo hi poso vainilla, que li aporta una dolçor especial. La llet es pot substituir per beguda vegetal. Així es com la feim a casa i queda genial, i és apta per intolerants a la lactosa o vegetarians/vegans. És una beguda que s’ha de servir ben freda, i fins i tot es pot congelar durant una hora per fer-ne granissat! A continuació us deixo la videorecepta i la recepta escrita.

Llet preparada
Ingredientes
- 1 L de llet o beguda vegetal (a casa ho preparem amb beguda vegetal i queda genial)
- 20 g de sucre (pot ser més, però a mi m'agrada poc dolç)
- La pell de mitja llimona
- Branca de canyella
- Branca de vainilla
- 1 culleradeta de vainilla
Elaboración paso a paso
- El primer pas és netejar la llimona i tallar-ne la pell. És important que només sigui la part groga, perquè la blanca amargueja.
- A continuació tallem la la vainilla de forma transversal, per tal d'obrir la vaina. Amb un ganivet al revés treiem els grans sense tallar la pell de la vaina.
- Dins una olla mesclem la llet o beguda vegetal, la pell de llimona, el sucre, la canyella i la vainilla (els grans i la vaina).
- Ho portem al foc i deixem que bulli un o dos minuts. Per tal de que no es cremi el sucre hem de remenar la mescla constantment.
- Ho retirem del foc i deixem que es refredi. A continuació colem la llet i la deixem dins la gelera en una botella, preferiblement de vidre. I voilà!