Ai Weiwei, les llavors de gira-sol i els crackers de pipes (CAT)
Ai Weiwei (1957) és un artista i activista xinès. És el fill del poeta Ai Qing, un dels poetes més famosos de la Xina contemporània, a qui li van prohibir publicar les seves novel·les i tant ell com la seva família van ser exiliats.
Weiwei se’n va anar al 81 als Estats Units, on va entrar en contacte amb l’art conceptual, però al 89 ha de tornar a Pekin. Tal vegada la seva primera obra reconeguda a nivell mundial va ser el disseny de l’estadi olimpic de Pekin del 2008, conegut com el niu d’ocell, i que va fer juntament amb els arquitectes Meuron i Herzog.
Tot i aquesta obra, la majoria de les seves instal·lacions tenen un caràcter activista i polític, com pintar el logo de Coca-Cola a vasos de la dinastia Han (1995), crear estructures amb milers de bicicletes per representar el canvi social a Xina, forever bicycles (2003), o una instal·lació feta amb motxilles d’escolars, per denunciar la precarietat i com el govern va intentar ocultar el nombre de morts, quan al 2008 un terratrèmol a Sichuan va sepultar les escoles i van morir milers d’infants.
Com a resposta al seu art subversiu, el govern xinès en va segrestar al 2011 durant 81 dies, i això va fer que governs internacionals, grups pels drets humans o institucions, com la Tate, demanessin el seu alliberament. És per això que en els darrers anys ha viscut exiliat a Berlin, Regne Unit i Portugal, on resideix actualment.
La instal·lació Sunflower seeds (2010) és una de les més conegudes de l’artista, i va constar en omplir la Sala de Turbines de la Tate Modern, de Londres, de 1000 metres quadrat, amb més de 100 milions de pipes de porcellana, modelades i pintades una a una a mà, convertint cada una de les pipes en una peça única. El procés de realització va portar més de dos anys i mig, i en ell van participar 1600 treballadors xinesos.
Les pipes recorden a Xina els cartells de la Revolució Cultural dels anys 60 i 70, on es mostrava a Mao Tse-Tung com el sol, amb gira-sols a sota, representant al poble que es girava cap a ell. Amb aquesta obra Weiwei volia lligar el lema “made in China” amb el treball manual i mil·lenari. De fet, va elegir fer-les de porcellana perquè és un material tradicional xinès i històricament una de les exportacions més preuades del país.
Així doncs, basant-me en aquesta instal·lació de Weiwei, la recepta d’aquesta setmana són uns crackers molt cruixents, vegans i sense gluten de civada, sèsam i pipes de gira-sol. Una opció genial per picar o per acompanyar un bon hummus o un formatge. A continuació pots trobar la videorecepta i la recepta escrita!
Crackers de sèsam i pipes de gira-sol
Ingredientes
- 125 g farina de civada (avena)
- 100 g aprox aigua tèbia
- 1 cullerada tahini (pasta de sèsam)
- 1 pessic de sal
- Pipes de gira-sol
- Llavor de sèsam
Elaboración paso a paso
- El primer pas és mesclar tots els ingredients: la farina, la sal, el tahini, el sèsam i les pipes de gira-sol, i anem afegint aigua tèbia a cullerades.
- Amassem la mescla, i si és necessari anem afegint més cullerades d'aigua, fins que quedi uniforme i no es rompi.
- A continuació l'aplanem entre dos papers de cuina perquè no s'aferri, i si volem hi afegim més pipes o sèsam per sobre. Quant més prima quedi més cruixent serà.
- Tallem els crackers a quadrats o com més ens agradi, els col·loquem dins una safata de forn i els enfornem a 170º durant 20 o 25 minuts, fins que estiguin ben durs. I voilà!!