David Hockey, els paisatges de colors i el poke bowl (CAT)
David Hockney és un dels artistes contemporanis que més m’agraden, i ja vam parlar d’ell fa uns anys en aquest post d’aquí. Les seves pintures tenen un aire naïf que t’atrapa. Són obres aparentment fàcils, però molt ben construïdes. De fet, vaig acabar d’enamorar-me de l’artista després de llegir “Una història de les imatges”, que realment et recomano si t’interessa la història de l’art.
Els paisatges de David Hockney sempre em transporten a llocs llunyans, pels colors vibrants de la seva paleta, quasi com si es tractés del País de les Meravelles. Uns colors vius, com el taronja o el fucsia d’aquest paisatge, Double east Yorkshire, de 1998. Aquests paisatges s’inspiren en les terres d’East Yorkshire, lloc on va néixer l’artista i que sempre l’han fascinat. Porta més de 50 anys pintant aquests paisatges, des d’una mirada molt personal i colorida. És per això que aquest conjunt de pintures de paisatges són conegudes com “Yorkshire landscapes” (paisatges de Yorkshire).
Així doncs, basant-me en la paleta cromàtica de Hockney, la recepta d’avui és un plat exòtic, ple de color, que s’ha posat molt de moda en els darrers anys: el poke bowl. El poke és un plat típic de Hawaii, i poke literalment significa “tallar”. Es sol preparar amb peix cru, normalment tonyina o salmó. Amb el temps, i per fer el plat més comercial, la base sol ser arròs, que acompanya el peix i verdures crues. És un plat influenciat per la cuina japonesa, i certament molts restaurants japonesos també serveixen poke.
L’elecció dels meus toppings venen en relació amb els colors de l’obra de Hockney: el mango pel groc intens, l’alvocat pel verd, la ceba vermella pel fucsia i el salmó i la pastanaga pel taronja. Realment es poden afegir més fruites i verdures que ens agradin, com cogombre, edamames, algues, raves, pinya, taronja, etc. O substituir el salmó per una proteïna vegetal i fer un plat vegetarià. Les opcions són infinites! A continuació us deixo la videorecepta i la recepta escrita.
Poke de salmó
Ingredientes
- 100 g per persona d'arròs de sushi o bomba
- 2 lloms de salmó
- 1 alvocat
- 1 mango
- 1/4 de ceba morada
- 1 pastanaga (també podem posar altera verdures com cogombre, rave, ceba tendra, etc.)
- Salsa sriracha
- Maionesa (millor si és casolana)
Elaboración paso a paso
- El primer pas és descongelar el peix, ja que per menjar-lo cru ha d'estar prèviament congelat.
- Netejem l'arròs per llevar-li tot el midó, fins que l'aigua surti neta.
- A continuació el posem a bollir seguint les indicacions de l'envàs.
- Mentre l'arròs bull preparem la resta d'ingredients: Tallem el salmó a daus i el marinem amb salsa de soja, unes gotes de vinagre d'arròs, d'oli de sèsam i llavors de sèsam al gust.
- També tallem el mango i l'alvocat, així com les verdures, en aquest cas pastanaga i ceba tallades ben fines.
- Qual l'arròs esta cuit hi afegim també unes gotes de vinagre d'arròs per donar-li gust.
- Preparem la salsa mesclant unes cullerades de maionesa amb la salsa sriracha, una salsa picant tailandesa.
- Feim plat posant primer un sostre d'arròs, i a sobre anem posant el salmó, l'alvocat, el mango, la pastanaga, la ceba i per sobre la salsa amb unes llavors de sèsam. I voilà!