Giovanna Garzoni, els cítrics i el gelat de llimona (CAT)

Giovanna Garzoni, els cítrics i el gelat de llimona (CAT)

Giovanna Garzoni (1600-1670) va ser una exitosa artista barroca, i una de les primeres (que es coneixen) en pintar natures mortes. Era una experta miniaturista, tot i que també va fer pintura religiosa i retrats. Sabem per la seva correspondència que el seu mestre va ser Giacomo Rogni, i que es va casar al 22 amb Tiveri Tinelli, un artista venecià, tot i que el matrimoni va durar només dos anys, i de Venècia se’n va anar a Nàpols amb el seu germà. Allà va treballar pel Duc espanyol d’Alcalà, i més envant, a Florència, pels Medici. A més, sabem que a Roma, a la darrera etapa de la seva vida, va formar part de l’Accademia di San Luca, quelcom poc habitual entre les dones, però va tenir el mateix tractament que qualsevol dels homes que formaven part de l’organització.

Una de les seves obres més representatives és un llibre de caligrafia publicat al 1625, amb ornaments en forma d’animals, flors i fruites. Tot i que gran part de la seva obra s’ha perdut, sabem que va ser molt popular en el seu moment, i les seves pintures són una síntesi d’estudis botànics que aplicava amb molta dedicació per crear autèntiques i meravelloses miniatures, que semblen tenir vida pròpia.  

Natura morta amb plat de cítrics, Giovanna Garzoni, 1640’s.

L’obra natura morta amb plat de cítrics data de finals dels anys 40 del segle XVII, i actualment pertany a la col·lecció Getty, Los Angeles. És una obra molt representativa de la pintura de Garzoni, ja que hi trobem una representació animal, en aquest cas l’abella al bell mig de la composició, les flors i les fruites, que es troben dins un plat ceràmica gastat. La pintura és de petites dimensions, 27.6 × 35.6 cm, i és que es tracta d’una tempera sobre vitella, un pergamí de cuir de vadell molt preuat, i que s’emprava sobretot per a realitzar còdexs de gran qualitat. 

És interessant observar les diferents textures del quadre: la pell rugosa dels poncems, i la de les llimes, molt més suau i brillant. La delicadesa de les flors i la transparència de les ales de l’insecte, que sembla que ha de fugir volant en qualsevol moment.  

De petita els calippo de llima i llimona eren els meus gelats preferits i aquesta obra de Giovanna Garzoni, repleta de cítrics, m’evoca aquests moments d’estiu, tornant de la platja, i menjant un gelat. Així doncs, la recepta d’avui és d’un gelat de gel o polo de llima i llimona. Jo he utilitzat uns motlles semblants als calippo que vaig trobar a l’Ikea, però realment pots utilitzar el motlle que tenguis a casa, el resultat és pràcticament el mateix. Es prepara amb molts pocs ingredients, i si no tens llima pots fer-ho només amb llimona, tot i que la llima aporta un perfum molt agradable al gelat. També pots provar de fer-ho amb altres fruites, com maduixa, taronja o mango! A continuació us deixo la videorecepta i la recepta escrita!

Gelats de lima i llimona

Eating Arts
Uns deliciosos gelats tipus Calippo per refrescar els dies d'estiu, inspirat en el bodegó de Giovanna Garzoni.
Tiempo de preparación 20 minutos
Tiempo de congelación 3 horas
Tiempo total 3 horas 20 minutos
Plato Dulce
Cocina Mediterranean
Raciones 6 gelats

Ingredientes
  

  • 600 ml d'aigua
  • 150 g de sucre
  • 1 llimona
  • 1 o 2 llimes (llimones dolces)

Elaboración paso a paso
 

  • El primer pas és fer un almívar lleuger posant el sucre, l’aigua i la pell dels cítrics dins una olla. Deixarem que bulli uns 10 minuts.
  • Mentrestant exprimim una llimona i una o dues llimes, depenent de la quantitat de suc que tenguin. 
  • Deixem refredar l’almívar i el mesclem amb el suc de llimona, que haurem colat prèviament. 
  • A continuació ho fiquem dins els nostres motlles de gelat i ho portem al congelador unes tres hores, o fins que estigui del tot congelat. I voilà! Una recepta molt refrescant per alleugerir la calor d’aquests dies d’agost. 

Per saber-ne més:Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Recipe Rating