Lee Krasner, l’expressionisme abstracte i el iogurt gelat (CAT)

Lee Krasner, l’expressionisme abstracte i el iogurt gelat (CAT)

Lena Krasner (1908-1984), més coneguda com Lee Krasner, va ser una artista estatunidenca, i una pionera en l’expressionisme abstracte. Lena, filla d’uns migrants jueus, desde ben jove va saber que volia ser artista, i als catorze anys va ingressar becada la Women’s Art School de la Cooper Union i va continuar-los a la National Academy of Design. Va treballat fent murals per la Fine Arts Project durant el New Deal de Roosevelt, i al 37 va rebre una altra beca per estudiar a la Hans Hofmann School de Nova York, on va conèixer les avantguardes europees, i sobretot la pintura de Picasso i Matisse, dos dels seus grans referents. 

Va ser membre de la American Abstract Artists, i al 42 va participar de l’exposició French and American Painting, gràcies a John Graham, on va coincidir amb Jackson Pollock, qui es va convertir en el seu marit. De fet, gràcies a Krasner, Pollock va conèixer grans artistes expressionistes com de Kooning, Hoffman o el crític i gran defensor de Pollock, Clement Greenberg. 

Ser dona i artista en aquella època (i en totes) resultava difícil, és per això que Lena va fer-se dir Lee, un nom més ambigu i, de fet, la seva trajectòria artística va disminuir durant el seu matrimoni amb Pollock, tot i que mai va deixar de pintar, i ho va reprendre amb més força després de la mort del seu marit. Tant és així que al 73 va exposar per primer cop de forma monogràfica al museu Whitney de Nova York. 

És interessant observar l’evolució de la seva obra, la seva paleta i les seves dimensions, ja que ella mai es va voler encasellar en un sol estil. De fet, en la seva darrera etapa es va dedicar a destruir algunes de les seves primeres obres i fer collages amb elles, al més pur estil Matisse. 

Combat, de 1965, és una obra de gran format. El títol de la pintura fa referència a la forma en la que Lee s’encarava al llenç: ella deia que combatia amb el quadre. Això es veu en les pinzellades enèrgiques i expressives, que vibren gràcies als colors intensos. Són la pura definició d’expressionisme abstracte. 

Basant-me en aquestes obres i en la paleta vibrant de Krasner, la recepta d’avui són unes tauletes de iogurt gelat amb fruita, un snack molt senzill i atractiu per aquests dies calurosos d’estiu. Jo he triat fruites vermelles i taronjes, per imitar els colors de Combat, però realment pots elegir la fruita o el topping que més t’agradi: xocolata, galetes, fruits secs… A continuació us deixo la videorecepta i la recepta escrita.  Pots saber més sobre expressionisme abstracte aquí (Pollock) i aquí (Rothko).

Tauleta de iogurt gelat

Eating Arts
Una recepta senzilla i refrescant per aquest dies de calor, inspirada en l'obra expressionista de Lee Krasner.
Tiempo de preparación 10 minutos
Tiempo de congelación 2 horas 30 minutos
Tiempo total 2 horas 40 minutos
Plato Dulce
Cocina Healthy

Ingredientes
  

  • Iogurt natural (o el que més t'agradi)
  • Gerds
  • Melicotó (pots afegir més fruita o altres toppings)
  • Xocolata blanca per fondre

Elaboración paso a paso
 

  • El primer pas és triturar les fruites i fer-ne un puré. Aquest pas és opcional ja que podem utilitzar la fruita sencera o tallada, però per crear un dibuix com el de Lee Krasner jo l’he triturada. 
  • El següent pas és fondre la xocolata al micro, en intervals curts de temps per no cremar-la (20-30 seg). 
  • Damunt una safata de forn o un motlle amb paper feim una capa uniforme de iogurt, i a sobre anem col·locant els nostres toppings. Podem afegir més fruita, galetes, fruits secs o el que més ens agradi.
  • Ho portem al congelador mínim dues o tres hores.
  • Ja podem tallar i menjar la nostra tauleta de iogurt!

Per saber-ne més:Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Recipe Rating