Miguel Parra i els torrons de Nadal (CAT)
Miguel Parra Abril (1780-1846) va ser un pintor de l’escola espanyola, deixeble d’Espinós a l’Escuela de Flores. Es va formar en belles arts a l’Acadèmia de San Carlos, i també va treballar amb Vicente López, el seu cunyat, qui el va recomanar a Ferran VII perquè el nomenés pintor de cambra al 1815.
Per aquest motiu Parra va treballar tot tipus de gèneres, però sens dubte el que li va donar prestigi foren les composicions florals, amb un cert barroquisme molt refinat. Al 1818 va ingressar com acadèmic a la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando, i al 1821 va tornar a Valènica, on va néixer, per ser director de l’Acadèmia de San Carlos.
Plat de dolços és un oli sobre llenç de 1845. Hi apareixen tot tipus de dolços, com ara pastes, rosquilles, fruites confitades, pastes de fulls, torrons i massapans, entre d’altres. És interessant observar com Parra capta les textures dels aliments i dels embolcalls, així com del plat o la botella de vidre, en la que es reflecteixen els dolços.
Els dolços van ser importants dins les natures mortes, tant de Parra com dels seus deixebles, ja que eren un símbol de refinament i d’opulència. Els dolços eren, en aquell moment, quelcom que s’oferia a les visites, i com més vistosos i atractius millor.
D’aquesta forma, i basant-me en el tros de torró que hi ha fora del plat, la recepta d’avui és el dolç més típic d’aquestes festes, el torró d’ametlla casolà. A continuació pots trobar la videorecepta i la recepta escrita.
Torró d’ametlla
Ingredientes
- 200 g d'ametlles
- 120 g de sucre glass
- 1 culleradeta de canyella opcional
- Ratlladura de pell de llimona opcional
Elaboración paso a paso
- El primer pas és torrar les ametlles pelades lleugerament al forn. Si les torrem massa agafaran un gust massa intens.
- Deixem que es refredin i a continuació les triturem en un processador d'aliments potent.
- Mesclem el sucre, la cancela i la llimona, i afegim l'ametlla picada.
- Ho mesclem tot a mà i ho tornem a triturar a màxima potència fins que quedi una massa homogènia.
- Afegim la mescla dins un motlle amb paper, que pot ser de fusta (ideal perquè es beurà l'oli), metall o fins i tot podem fer-lo amb mig brick de let Allò idoni és deixar-lo reposar unes tres setmanes, perquè el torró es va eixugant i traient l'oli. També convé anar canviant el paper quan estigui completament empapat.