Jan Steen, la família menjant ciurons i l’snack de ciuró vegà (CAT)

Jan Steen, la família menjant ciurons i l’snack de ciuró vegà (CAT)

Jan Havicksz Steen (1626-1679) va ser un pintor neerlandès barroc, famós per les seves escenes quotidianes, el que es coneix com pintura costumista o de gènere. Jan va nèixer a Leiden, a una família benestant de cervesers, feina que el mateix artista va compaginar amb la de pintor. Va assistir a l’escola llatina de Leiden, com Rembrandt (1606 -1669).    

La seva obra va ser molt prolífera, amb més de vuit-centes pintures, entre les que es troben escenes històriques, religioses i mitològiques, natures mortes, retrats, però sobretot destaquen les pintures de gènere. De fet, la seva pintura va ser molt preuada pels seus contemporanis, però fins i tot Joan Miró es va inspirar en una de les seves obres, Nens ensenyant a ballar a un gat, de Ca. 1665, per crear el seu Interior holandès II, de 1928. I és que les escenes d’interiors són les representacions més reconegudes de l’artista. Sovint algunes d’aquestes escenes tenen un caràcter moralitzador, representant escenes de luxuria i gola.​​ Segurament aquestes representacions estaven basades en el que veia Steen a la seva taverna, i també en proverbis holandesos, que alerten dels perills de la luxuria.

Menjar familiar, Jan Steen, Ca. 1658-1666.

Menjar familiar, de Ca. 1658-1666, és una d’aquestes escenes de gènere. Apareix una familia reunida al voltant d’una taula amb pa, verdures i una safata de ciurons. És curiós com davant els ciurons una dona adverteix amb el dit a una criatura, com per recordar-li que s’ho ha d’acabar  tot. Aquestes pintures ens donen molta informació de l’època, no només sobre el menjar, també sobre la indumentària, el mobiliari, o petits objectes decoratius i utilitaris.

Així doncs, basant-me en el plat de ciurons que apareix damunt la taula d’aquest menjar familiar, la recepta d’aquesta setmana és un snack vegà de ciurons, molt fàcil de preparar i boníssim. M’agraden molt els ciurons perquè són molt versàtils: podem preparar-los en forma d’amanida, de crema (hummus), de sopa… O fins i tot torrats al forn, com en aquest cas. És un snack que de ben segur agrada a tothom, i es pot convertir en una bona recepta per menjar més llegum, ja que podem afegir les espècies que més ens agradin: curri, picant, o fins i tot mescles d’espècies que ja venen preparades amb sabors com aquestes. A continuació us deixo la videorecepta i la recepta escrita. 

Snack de ciurons al forn

Eating Arts
Un dels meus snacks preferits. Vegà, molt fàcil de preparar, i personalitzable amb les espècies que més t'agradin
Tiempo de preparación 10 minutos
Tiempo de cocción 45 minutos
Tiempo total 55 minutos
Plato Appetizer
Cocina Healthy

Ingredientes
  

 • 1 pot de ciurons cuits
 • 2-3 cullerades d'oli d'oliva
 • Sal al gust
 • Orenga al gust
 • All en pols al gust
 • Comí al gust
 • Pebre de caiena al gust

Elaboración paso a paso
 

 • El primer pas és netejar i colar els ciurons.
 • Opcionalment els podem pelar un a un. A mi m'agrada fer-ho perquè així són més fàcils de digerir i es torren més aviat al forn, tot i que el resultat entre fer-los pelats o amb pell és pràcticament el mateix.
 • A continuació els mesclem amb l'oli i les espècies al gust. Podem provar-ne un i modificar de sal o de picant, si així ho trobem convenient.
 • Posem els ciurons sobre una safata amb paper i els portem al forn, calent a 180º, durant 40-45 minuts, o fins que estiguin cruixents. També es poden coure dins air-fryer!
 • És important anar remenant-los cada 10 minuts perquè es torrin de forma uniforme. Si després de 45 minuts encara estan una mica blans, podem apagar el forn i deixar a dins la safata, perquè s'acabin de coure amb la calor residual.
 • Un cop freds els posem dins un pot de vidre, i en duraran un parell de dies.

Per saber-ne més:Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Recipe Rating