Jasper Johns, les banderes i el brownie d’Oreo

Jasper Johns, les banderes i el brownie d’Oreo

Jasper Jonhs (1930) és un dels artistes nord-americans de segona meitat del segle XX més reconeguts internacionalment. Originari d’Augusta, Georiga, al 1947 es va mudar a Nova York per estudiar art a l’Escola de Disseny Parsons. A Nova York va conèixer a Robert Rauschenberg, un artista a mig camí entre el pop art i l’informalisme, que va influir en l’estil del jove Johns. Al 58 Leo Castelli en una visita a l’estudi de Rauschenberg, que compartia amb Johns, va descobrir l’obra d’aquest, i va oferir-li exposar a la seva galeria, essent aquesta la seva primera exposició en solitari i que el va catapultar a la fama.

Three Flags, 1958, Jasper Johns.

Dins la seva obra destaca la sèrie de banderes dels Estats Units, a més d’altres símbols de l’imaginari popular, com mapes dels Estats Units, números o lletres. Johns va iniciar la sèrie de les banderes després de somiar que pintava la bandera del seu país, i com a bon artista pop va repetir el motiu en distintes obres i va fer-ne variacions: canvint els colors, com a Flags, 1967-68, fent-la monocromàtica, White Flag, 1955, o multiplicant el mateix en un únic llenç, Three flags, 1958. Representa aquests temes perquè és quelcom que tothom coneixia, una característica pròpia del pop art, però ho fa amb tècniques informalistes, pel que fa a l’aplicació del color, la pinzellada matèrica i palpable, que aconsegueix gràcies a l’ús de l’encàustica. 

White Flag, 1955, Jasper Johns.

L’encàustica és una tècnica que prové de l’antiguitat, essent usada ja pels grecs. Aquesta tècnia es basa en mesclar els pigments amb cera d’abella, que atorga una textura molt cubrent i pastosa a la pintura, ja que s’eixuga amb molta facilitat. Una de les representacions amb encàustica més antigues i famoses són les pintures d’Al Fayum, a Egipte, del segle II. 

Aquestes obres de Johns sens dubte són el més apropiat per el dia d’avui, 4 de juliol, dia nacional dels Estats Units, on es celebra la Declaració d’Independència. Així dons, relacionant-ho amb aquest dia i amb les banderes de Jasper Johns, no se m’ha ocorregut millor recepta que un brownie de xocolata amb Oreos (no pot ser més yankee!). 

Brownie d’Oreo

Eating Arts
La millor recepta de brownie del món: queda humit al centre i amb una capa cruixent per sobre. Les galetes oreo es poden substituir per anous, avellanes o el que et vengui de gust.
Tiempo de preparación 10 minutos
Tiempo de cocción 25 minutos
Tiempo total 35 minutos
Plato Dessert
Cocina American
Raciones 12 porcions

Ingredientes
  

 • 250 g de mantega
 • 250 g de xocolata per postres
 • 100 g de farina
 • 200 g de sucre
 • 4 ous
 • 1 paquet d'oreos

Elaboración paso a paso
 

 • Primer fonem dins una olla al bany maria la xocolata i la mantega.
 • Mesclem els quatre ous amb el sucre fins que aquest estigui fos, i sense deixar de moure la mescla hi afegim la xocolata i la mantega foses.
 • A continuació integrem la farina a la mescla.
 • Dins un motlle quadrat de brownie hi afegim la meitat de la mescla. A sobre hi afegim la meitat de les galetes oreo trossejades i les cobrim amb la resta de mescla de brownie. Torssejem les galetes que queden i les col·loquem a sobre per decorar.
 • Fiquem el motlle al forn calent a 160º entre 20 i 30 minuts (cada forn és distint i depèn molt de l'alçada del motlle), i voilà!

Per saber-ne més:Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Recipe Rating