Dorothea Tanning, Don Juan’s Breakfast i el millor mug cake vegà

Dorothea Tanning, Don Juan’s Breakfast i el millor mug cake vegà

Dorothea Tanning (1910-2012) va ser una de les artistes més prolíferes i polifacètiques del segle XX. Originària d’Illinois, Estats Units, des de ben petita va interessar-se per l’art, però no va ser fins al 1936 quan a Nova York va visitar l’exposició “Fantastic Art, Dada, Surrealism” al MoMA, endinsant-se així per primer cop dins el món del surrealisme.

Birthday, 1942, Dorothea Tanning, Philadelphia Museum of Art.

Al 1942, fruit de participar a l’exposició The Exhibition by 31 Women, organizada per Peggy Guggenheim a la seva galeria Art of This Century, va conèixer Max Ernst, que en aquell moment estava casat amb Guggenheim. Aquesta exposició va ser un trampolí per Tanning, on va exposar amb altres artistes com Frida Kahlo o Leonora Carrington. 

Ernst va triar l’obra que Tanning va exposar a Art of This Century: Birthday (1942). A partir d’aquí Ernst va introduir-la dins el cercle dels surrealistes i es van casar quatre anys després, celebrant unes noces dobles amb Man Ray i Juliette Browner. 

Dorothea Tanning, Max Ernst, Man Ray, and Juliet Browner, Hollywood, California, 1942, fotografia de Florence Homolka.

Tot i les xafarderies amoroses de Tanning (que sempre semblen ser molt més rellevants en la vida de l’artista quan aquesta és dona), Dorothea va ser una artista molt polifacètica, ja que a més de pintura també va treballar la poesia, el video, va dissenyar vestuari teatral, per a ballets i anuncis publicitaris, a més de realitzar escultura, que és una de les facetes de l’artista que més m’agraden.

Les escultures de Tanning estan realitzades amb materials tèxtils: cotó, llana, teixits, botons i fins i tot pilotes de ping pong. Són escultures blanes, sovint antropomorfes, que recorden una mica les escultures de la francesa Louise Bourgeois. Cossos, o fragments d’aquests, recargolats o penjats, que resulten una mica macabres i fins i tot desconcertants. Tanning aconsegueix transformar el seu món plàstic a les tres dimensions, i és que fins i tot va crear instal·lacions completes, com Hôtel du Pavot, Chambre 202 (1970-73). 

Don Juan’s Breakfast, 1972, Dorothea Tanning, Moderna Museet Stockholm.

Don Juan’s Breakfast (1972) és una d’aquestes escultures blanes, realitzada amb materials com llana, vellut, feltre, botons, metall i cartró. L’escultura té forma de tassa amb quelcom que surt per sobre, que quasi sembla pell humana. I és que la tassa d’alguna forma sembla un corsè oprimint un cos, que intenta escapar-se per la part de dalt. L’obra va estar inspirada en el poema de Lord Byron Don Juan, més en concret en un fragment del cant II. La primera vegada que es va exposar aquesta peça es va fer juntament amb el fragment del poema, i aquest és un fet rellevant ja que la poesia va estar sempre present en la vida de Tanning, tant és així que en va escriure fins els darrers anys de la seva vida. 

Fragment del poema «Don Juan» de Lord Byron que va inspirar l’escultura de Tanning.

Quan vaig veure per primera vegada aquesta obra de Tanning en forma de tassa va recordar-me un mug cake, o a un pastís fet dins una tassa, per la textura blana de l’escultura i la massa que rebossa de dins la tassa. Aquest tipus de pastís va ser tot un descobriment per a mi, ja que s’aconsegueix en pocs minuts unes postres o un berenar deliciós, a prova de mandrosos. 

Mug cake vegà de xocolata

Eating Arts
Un deliciós pastís de xocolata vegà que es fa en dos minuts… Ideal per berenar o per preparar unes postres en un moment.
Tiempo de preparación 2 minutos
Tiempo de cocción 2 minutos
Tiempo total 4 minutos
Plato Dessert
Cocina American
Raciones 1 tassa

Ingredientes
  

 • 3 cullerades de farina
 • 2 cullerades de cacao pur
 • 2 cullerades de sucre
 • 1/4 culleradeta de llevat químic
 • 1 pessic de sal
 • 2 cullerades d'oli d'oliva
 • 3 cullerades de llet vegetal
 • 1/2 culleradeta de vainilla
 • Xocolata negra picada en daus

Elaboración paso a paso
 

 • Primer mesclem tots els ingredients secs: la farina, el sucre, el cacao, el llevat i la sal.
 • A continuació afegim la llet, l'oli i la vainilla i ho mesclem tot fins que quedi uniforme.
 • Jo ho faig dins un bol i després ho fico dins la tassa, així les parets d'aquesta no queden bruts, tot i que el resultat és el mateix. Així dons, quan la mescla està llesta la fico dins la tassa i hi afegeixo els daus de xocolata.
 • Fiquem la tassa dins el microones (millor si la col·loquem a un costat i no al centre) durant 1 minut. Cada micro és distint i el meu necessita 30 segons més de cocció, però val més no posar-lo de cop 1:30, sinó anar controlant la cocció fins a dominar-la.
 • Després del micro jo hi afegeixo més xocolata per sobre perquè s'acabi de fondre amb la calentor del pastís i voilà!! Llest per consumir!
Keyword vegan

Per saber-ne més:Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Recipe Rating