James Rosenquist i el pa de motlle (CAT)

James Rosenquist i el pa de motlle (CAT)

James Rosenquist (1933 – 2017) fou un artista pop-art estatunidenc, originari de Dakota del Nord. Al 1955 es va traslladar a Nova York per continuar amb els seus estudis artístics. En la seva època d’estudiant va treballar pintant tanques publicitàries, fet que va marcar dràsticament la seva carrera artística, tal com va passar amb altres artistes de renom com Andy Warhol

Va ser als anys 60 quan Rosenquist va començar a incloure el llenguatge publicitari en les seves obres d’art. La seva obra és habitualment de grans dimensions, grans panells en format mural que ocupen parets senceres, recreant aquestes tanques publicitaries de les que parlàvem anteriorment. La seva obra més reconeguda és F-111, que es troba en l’actualitat al MoMA. 

F-111, James Rosenquist, 1965.

“Havia de manipular la pintura de tal forma que pogués vendre un producte. Havia de fer que el menjar semblés deliciós i el tabac fumable” – James Rosenquist

Amb White Bread, de 1964, podem veure la gran influència que va tenir la publicitat en l’obra de l’artista. En aquest llenç podem observar unes sobredimensionades llesques de pa de motlle, sobre un fons groc, i un ganivet de mantega que escampa sobre la primera de les llesques quelcom d’un groc intens, segurament mantega. És interessant el tractament que fa l’artista dels colors, molt saturats i brillants, propis del llenguatge publicitari de l’època, a més de la temàtica, ja que no és un simple tros de pa, com molts d’altres en la historia de l’art: Rosenquist ens presenta un producte apetitós, processat, tallat i a punt de ser consumit, que ens apropa a aquesta cultura del consumisme americà. L’artista ens presenta un pa de supermercat elevat a l’obra d’art. 

White Bread, James Rosenquist, 1964.

La recepta que jo he utilitzat és la de pa de motlle de MJ, amb una lleugera modificació pel que fa a la sal. Una recepta molt fàcil, amb una massa senzilla de treballar i molt agradable, amb la que s’obté un resultat fantàstic. Amb aquesta recepta ja no tornaràs a comprar pa de motlle!

Pa de motlle

Tiempo de preparación 3 horas
Tiempo de cocción 35 minutos
Tiempo total 3 horas 35 minutos

Ingredientes
  

 • 425 g de farina de xeixa (o de força)
 • 180 g de llet tèbia
 • 10 g llevat fresc
 • 1 ou
 • 45 g d'oli d'oliva
 • 5 g sal
 • 5 g sucre

Elaboración paso a paso
 

 • Posem en un bol tots els ingredients secs: la farina, el sucre i la sal, que prèviament haurem tamisat per evitar grums. 
 • Dins la llet tèbia dissolem el llevat, i una vegada estigui dissolta, aboquem la mescla amb la farina. A continuació hi afegim la resta d'ingredients: l'ou i l'oli. 
 • Amb un processador d'aliments que tingui la funció d'amassar, mesclem la massa uns cinc minuts, fins que tota la farina s'hagi incorporat a la massa.
 • Amb aquesta massa feim una bolla sobre la taula, prèviament enfarinada, i la col·loquem dins un bol net al que haurem afegit un raig d'oli, per evitar així que la massa s'aferri. Ho deixem tovar durant una hora i mitja mes o manco, fins que dupliqui la seva mida. 
 • Quan hagi tovat, donem la forma allargada a la massa i la fiquem al motlle, al que també haurem banyat amb oli, per evitar que s'aferri. El motlle que jo he utilitzat és un de plum cake amb les següents mesures: 29cm de llarg, 11 d'ample i 7 d'alt. Donem una mica de forma a la massa dins el motlle, perquè no quedin els cantons buits, pintem la superficie amb més oli i deixem tovar de nou fins que la massa arribi a dalt del motlle. 
 • Fiquem el pa al forn a 180º durant 20 minuts. A continuació tapem amb paper d'alumini la superfície del pa perquè no es cremi, i el deixem durant 15 minuts més. 
 • Al treure el pa del forn, el desemmotllem i el deixem refredar sobre una reixa de forn. 

Per saber-ne més:Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Recipe Rating