Luis Egidio Meléndez, natura morta amb pernil i ous, i la pasta carbonara (CAT)

Luis Egidio Meléndez, natura morta amb pernil i ous, i la pasta carbonara (CAT)

Ja vam parlar la setmana passada de l’artista espanyol Luis Egidio Meléndez (1716-1780) aquí, un artista poc reconegut però amb la mà trencada per les representacions de natures mortes, tant és així que Carles IV i Maria Lluïsa de Borbó i Parma, quan encara eren Prínceps d’Asturies, li van encarregar un conjunt de bodegons pel seu Gabinet d’Història Natural del Palau Reial de Madrid. 

Tot i que no es sap el nombre exacte d’obres que fornaven part d’aquest encarrec, es creu que foren prop d’una quarantena, i al Museo del Prado se’n concerven trenta-nou. Entre aquestes obres trobem Bodegó amb pernil, ous i recipients, del tercer quart del segle XVIII. 

Habitualment els bodegons de Meléndez tenen uns trets característics semblants: fons neutre, la presència d’utensilis com olles, plats o escudelles. Gran protagonisme dels aliments, que tenen una aparença fresca i brillant sobre el fons obscur, i acostumen a estar en primer pla. El detallisme amb el que es representen és exquisit, i la il·luminació perfectament controlada que intensifica les textures dels objectes i dels aliments. La seva obra recorda a les natures mortes del segle XVII de grans mestres com Zurbarán o Sánchez Cotán. De fet, Meléndez és sovint anomenat el «Chardin espanyol«. 

Bodegó amb pernil, ous i recipients, Luis Egidio Meléndez, tercer quart del segle XVIII. 

Basant-me amb Bodegó amb pernil, ous i recipients i en la relació de Meléndez amb Itàlia, la recepta d’aquesta setmana és una pasta carbonara autèntica, amb ous i pancetta, elements que apareixen a la natura morta de l’artista. La carbonara original no porta nata, sinó ous, i en comptes de bacon fumat porta guanciale, un embotit típic italià, o pancetta (cansalada), més fàcil de trobar als nostres supermercats. És una recepta sencilla i ràpida de preparar, però es necessita precisió i coordinació per aconseguir la melositat de l’ou i el formatge mesclat amb una mica d’aigua de la cocció. A continuació us deixo la videorecepta i la recepta escrita!!

Pasta carbonara

Eating Arts
Una recepta clàssica de pasta carbonara, però l'autèntica, sense nata, que es prepara en un moment!
Tiempo de preparación 5 minutos
Tiempo de cocción 10 minutos
Tiempo total 15 minutos
Plato Main Course
Cocina Italian
Raciones 1 racció

Ingredientes
  

 • 100 g pasta (100 g x persona)
 • 2 vermells d'ou
 • Pancetta o guanciale
 • Parmesano o pecorino romano
 • Pebre bo
 • Sal

Elaboración paso a paso
 

 • El primer pas és posar l'aigua a bollir. Quan bulli afegim una cullaradeta de sal i la pasta.
 • Mentrestant tallem la pancetta i la sofregim amb la seva pròpia grassa.
 • A continuació rallem el formatge.
 • Separem el vermell de l'ou i els mesclem amb tres o quatre cullerades de formatge. Afegim un pessic de sal i pebre bo al gust. Ha de quedar una mescla cremosa, i quan la pasta estigui cuita afegim un parell de cullerades de l'aigua de la cocció.
 • Retirem la pancetta de dins la paella i allà mateix posem la pasta cuita, la mesclem amb la grassa residual i a continuació afegim la mescla d'ou i formatge sense deixar de remenar. Amb la calentor de la paella i de la pasta l'ou es courà.
 • Si és necessari afegim un poc més d'aigua de la cocció, per tal de crear una salsa cremosa, un poc més de pebre bo i per últim la pancetta cuita per sobre. I voilà! Autèntica pasta carbonara!!

PER SABER-NE MÉS:Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Recipe Rating