Diego Velázquez I: Vella fregint ous i els «huevos rotos» saludables a la mallorquina (CAT)

Diego Velázquez I: Vella fregint ous i els «huevos rotos» saludables a la mallorquina (CAT)

Al 2019 us vaig parlar per primer cop de Diego Rodríguez de Silva Velázquez (1599-1660), i d’una de les seves obres més reconegudes de temàtica religiosa: Crist a casa de Marta i Maria. Velázquez va ser un dels màxims exponents del barroc, i de l’anomenat Segle d’Or. 

No queda cap dubte de que Velázquez va ser un prodigi des de ben jove, i és que una de les seves primeres obres és Vieja friendo huevos (1618), és una obra que el jove artista va realitzar d’adolescent, quan tenia divuit anys. Curiosament és del mateix any que Crist a casa de Marta i Maria.

Vieja friendo huevos, Velázquez, 1618.

Observant aquesta obra resulta interessant veure com ja de jove dominava el joc de la llum i del clarobscur. El focus de llum es troba a fora de la obra, i il·lumina els personatges i els objectes del primer pla, deixant en la penombra el fons. El llum es reflexa en els objectes i emfatitza les arrugues de la cuinera. És interessant veure com Velázquez integra un bodegó en primer pla, una tipologia molt comuna en l’art barroc.  

Detall de Vieja friendo huevos, Velázquez, 1618.

Existeix un debat sobre si s’estan fregint o si s’estan bollint els ous. De fet en castellà la obra es diu Vieja friendo huevos i en anglès An Old Woman Cooking Eggs, no “frying”. Tal vegada és un tema cultural, aquí els ous fregits són molt habituals, quasi més que bollits. 

Detall de Vieja friendo huevos, Velázquez, 1618.

La recepta d’avui són uns “huevos rotos” saludables a la mallorquina. Per fer-los una mica distints als originals, que porten pernil, jo els he preparat amb sobrassada. N’he utilitzat molt poca, ja que amb una mica ja aporta molt de gust i color. Aquest és un plat molt senzill però que a mi m’agrada molt, i com que no està fregit no és gens pesat ni oliós. La clau és que els ingredients siguin de qualitat: la sobrassada de Mallorca, com no podria ser d’altra forma, i els ous ecològics i de proximitat. 

Per fer-lo més saludable he preparat els ous torrats amb una gota d’oli i les patates “fregides” a la airfryer (o fregidora d’aire), tot i que també les podem preparar al forn, com us vaig ensenyar aquí. La airfryer ha estat el meu descobriment dels darrers mesos, i a casa no deixem d’utilitzar-lo. És un robot de cuina que “fregeix” sense oli qualsevol aliment: patates, croquetes, arrebossats… Realment funciona com una mena de forn, a alta temperatura, tot i que és més ràpid que el forn, al ser més petit s’encalenteix molt més ràpid i gasta molt manco. És un 10! A continuació us deixo la videorecepta i la recepta escrita. 

Huevos rotos «saludables» a la mallorquina

Eating Arts
Una recepta típica però amb clau saludable, sense fregir, inspirada amb la obra de Velázquez.
Tiempo de preparación 10 minutos
Tiempo de cocción 25 minutos
Tiempo total 35 minutos
Plato Main Course
Cocina Mediterranean
Raciones 3 persones

Ingredientes
  

  • 3 ous ecològics
  • 3-4 patates
  • 1 tall de sobrassada de Mallorca
  • 2 cullerades d'oli
  • Sal
  • Pebre bo

Elaboración paso a paso
 

  • El primer pas és netejar, pelar i tallar les patates. Deixem les patates dins un bol, afegim una cullerada d'oli i mesclem (així no s'aferren).
  • Jo les he cuinat amb airfryer, tot i que també podem preparar-les al forn, col·locant-les sobre una safata de forn. Com que la airfryer és molt més ràpida que el forn, amb uns 20-25 minuts està llest (depèn de la temperatura i la gruixa de les patates).
  • Quan les patates estiguin quasi cuites preparam els ous dins una paella antihaderent, amb una gota d'oli perquè no s'aferrin, amb un pessic de sal.
  • Quan les patates estan llestes hi afegim pebre bo per damunt i sal, al gust. Col·loquem els ous a sobre i torram dos minuts la sobrassada a trossets dins la paella, això emfatitza el sabor de la sobrassada, i l'afegim a sobre dels ous. Voilà! Així de fàcil i bo!!

Per saber-ne més:Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Recipe Rating